• Косата на всеки човек е различна

  От човек на човек може да има голяма разлика в косата. Вземете, например, всички различни цветови тонове, от бяло русо до наситено черно, и всички видове коса, от права до къдрава и тънка до плътна. Има хиляди различни комбинации. Структурата на косата, цветът и гъстотата са генетично заложени във всеки човек и са тясно свързани помежду си.

  Човек има от 85 000 до 140 000 косъма на главата, в зависимост от структурата и цвета им. Обикновено около 60 до 100 от тях се губят на ден. Блондинките, например, имат значително повече коса от жените с тъмна коса (средно около 140,000 косъма при блондинки и 100 000 при брюнетки). Въпреки това, светлата коса обикновено е по-фина и по-деликатна.

 • Структура на косъма

  Косъмът се състои от около 80% протеини, 10-15% вода, 5-10% пигменти, минерали и липиди.

  Косъмът има два компонента: видимата част, която се показва от кожата и коренът, който лежи в долния слой на кожата.

  Косъмът е съставен от три слоя. Външният слой, наречен кутикул, е особено важен, защото има защитна функция. Той е образуван от тънки клетки подобни на люспички, които се припокриват една друга, подобно на керемиди на покрив.  Различни вътрешни и външни влияния могат да доведат до загрубяване на кутикула, което прави косата чуплива, оплетена и лишена от блясък.

  Централната част на косъма се нарича кортекс и изгражда 80 % от него. Той се състои от малки влакънца, които са усукани заедно, за да придадат на по-дългата коса повече стабилност. Тук се намират и пигментите на естествения цвят на косата. Кератиновите фибри са особено важни за структурата на косъма и неговата еластичност.

  В основата си косъмът е изграден от медула. Под кожата се намира мастна жлеза, чиято задача е да прави косата гладка. Понякога тази жлеза произвежда прекалено малко или твърде много липиди, което прави косата мазна или суха и крехка.

 • Растеж на косъма

  Косъмът расте с около 1 см на месец. След три до седем години дермалната папила умира и коренът на косъма се свива и дегенерира. Косъмът пада и се дава път на нов, който се появява от новопоявилата се регенерирала папила. Растежът на косата се запазва равномерен, тъй като скалпът никога не е в една и съща фаза по едно и същото време. А загубата на 60 до 100 косъма на ден е нещо напълно нормално.

  Мускул, намиращ се под повърхността на кожата, наречен еректор пили, причинява т.нар. настръхване на косъма и предизвиква охлаждане или затопляне като защитна реакция. Мастните жлези отделят себум, който представлява мастна секреция и осигурява еластичност на кожата и косъма.

 • Естественият цвят на косата

  Всяко човешко същество има свой собствен естествения цвят на косата. Но какво определя този цвят и защо има толкова много различни естествени нюанси?

  Естественият цвят на косата ви зависи от  различни пигменти в косъма. Всеки косъм се състои от уникална комбинация от два вида меланин: черно/кафяви пигменти, наречени еумеланин и червено/жълти пигменти, наречени феомеланин. Цветът на косата зависи от комбинация от тези пигменти - дълбоко черно, светло кафяво или русо.

 • Шампоан – за нежно измиване

  Думата "шампоан" е взаимствана от езика Хинди и означава "масажирам". Първият шампоан се появява през 1904 г. под формата на прах. По време на измиването, шампоанът премахва натрупаното естествено омазняване, пот, мъртви кожни клетки, остатъци от стилизиращи и козметични продукти. Най-важният елемент е комбинацията от съставки, формиращи тънка пореста пяна, която измива косата без да я изтощава. Шампоан с рН стойност от 5 до 6 е идеален за косата и скалпа. Добрите шампоани съдържат овлажняващи съставки, като пантенол, за да регенерират структурата на косата и да запазят нейната еластичност. Богатото разнообразие от шампоани е разработено, за да отговори на всички нужди и типове коса и проблемите на скалпа.

 • Балсам – за след измиване

  Използването на балсам е един от основните моменти в грижата за косата. Всеки може да види и да почувства необходимостта от използването на балсам след всяко измиване с шампоан; докато е мокра косата е уязвима, трудно се разресва и е неконтролируема. Балсамът я прави лесна за разресване и я защитава от различни външни въздействия. Той остава в косата за кратко и осигурява на външния слой активни съставки, които веднага омекотяват косъма. Балсам може да се използва след всяко измиване на косата за копринена гладкост и лесно разресване. Ефектът на балсама се запазва до следващото измиване.

 • Маски - за допълнитела грижа

  Маските осигуряват интензивна грижа и са истински дар за косата. Те съдържат възстановяващи съставки във висока концентрация, които се вливат с помощта на емулсия във вътрешността на косъма. Маските се масажират във влажна коса и укрепват косъма в неговата сърцевина. Интензивните маски трябва да се оставят за 2 минути в косата. Така тя става видимо възстановявана. Поради интензивността им, тези маски имат ефект, който се запазва и след няколко измивания. При използването на маски, е особено важно да се постигне оптимална грижа. Колкото по-изтощена е косата, толкова по-често трябва да се прилагат. Маските се различават по техния състав, начин на нанасяне и преди всичко в нивото на интензивност. Някои продукти решават специфични проблеми, като цъфтене на краищата, силно изтощена коса или са предназначени за запазване на цвета.

 • Стилизиращи продукти

  Стилизиращи продукти спомагат за създаването на прическа. Те се прилагат на влажна или суха коса, дават възможност за по-голяма еластичност и обем и  помагат да защитят косата от вредните влияния на околната среда. В допълнение, те предотвратяват хвърченето на косата и осигуряват по-силна фиксация. Гамата от продукти включва лосиони, спрейове или стилизиращи пяни (или мусове).

 • Лак за коса

  Лакът за коса осигурява перфектен завършек на прическата.  С други думи, той предпазва от вятър, влага и слънце, осигурява необходимата фиксация, създава блясък и подпомага ефективността на други стилизиращи продукти.

  Въпреки че също се предлага и по формата на спрей-помпа, лакът за коса е класически аерозолен продукт. С други думи, той се разпределя върху косата в много фина форма с помощта на съставки, образуващи тънък слой -  в комбинация с разтворители и сгъстени газове (безопасни за озоновия слой, без CFC газове като бутан, изобутан и димертил етер).

  Повечето очаквания са от лака за коса, отколкото от други стилизиращи продукти: трябва да държи прическата на място, но също така и да се запази естествената еластичност. Трябва да бъде устойчив на влага, но лесно да се изплаква. Той също трябва да се пръска нежно и да изсъхва бързо. Трябва да предпазва косата от влиянието на околната среда и да я хидратира в същото време.

 • Стилизираща пяна

  От 1980-те години, стилизиращите пяни заменят стилизиращите лосиони, защото те имат няколко предимства при прилагането им: не се стичат, лесно се нанасят на цялата коса, така че косата не се слепва.

  Освен аерозолни агенти и тензиди, пяните и течните стилизиращи продукти се различават малко в основния им състав. И двете съдържат съставки, образуващи слой, формиращи и подхранващи вещества като основни съставки. Синтетични смоли обгръщат всеки косъм със здрав слой, което му придава стабилност и фиксация. Размерът на слоя зависи от желаната степен на контрол при стилизирането. Катионни полимери правят косата по-лесна за разресване и предотвратяват наелектризирането. Като разтворители се използват вода и алкохол. Сгъстените газве в стилизиращите пяни са безопасни за озона, като пропан, бутан или изобутан.

 • Гел, крем или вакса

  Стилизиращият гел, крем и вакса са идеални за изразително оформяне, както на определени участъци от косата, така и на цялата прическа. И трите продукта се различават по техните формули и са подходящи за различни коси.

  Докато стилизиращи гелове се използват предимно за създаване на трайни прически, с кремовете се постигат по-естествени прически. Ваксите са отлични са моделиране на естествено изглеждаща коса.

  Стилизиращи гелове са безцветни, предимно на водна основа, не съдържат масла, оформят текстурата си чрез сгъстяващ агент. С геловете, косата се втвърдява и след това оформя. Колкото повече е хидрофилната част на гел, толкова по-добре се постига "мокър ефект". Допълнителни съставки като маслата дават на косата допълнителен блясък. Използването на гел е лесно: просто го нанесете на влажна или суха коса и извайте желаната прическа. Тя ще се оформи, веднага след изсушаване и закрепване на фиксиращите агенти.

  Съвременните кремове за оформяне на прически са предимно маслено-водни емулсии, в които мазните субстанции са включени на водна база. Този вид емулсия е по-малко мазна от водно-маслената, която се използва основно за богатите кожни кремове и по-рано за мазани стилизиращи кремове за мъже. Масленият компонент в стилизиращите кремове прави косата гладка, така че да изглежда естествено и лесно да се оформя. Кремове са с по-слаба фиксация в сравнение с геловете, но са лесни за оформяне на прическата. Стайлинг кремът е най-ефективен, когато се слага на леко влажна или суха коса. Косата може да бъде оформена с пръсти или с широк назъбен гребен.

  Стилзиращата вакса дава блясък на отделни сектори от косата. Ваксата се състои от растителни или минерални масла в комбинация с емулгатори в твърда форма. За допълнителен блясък, някои вакси включват малки златни или сребърни частици за блясък. Ваксата придава модерен външен вид и е особено подходящ за прически, изваяни и акцентиращи на отделни части или на кичури коса.

 • Дълготрайната боя - как действа?

  Дълготрайното боядисване е най-добрият начин да дадете на косата си дълготраен цвят и да покриете побелели коси. Дълготрайните бои се състоят от различни компоненти. Първо, алкализиращите агенти отварят структурата на косъма, така че след това малки цветни пигменти и окислителят да могат да проникнат във вътрешността на косъма. Навлезли в косата цветните пигменти, на този етап все още безцветни, реагират с оксиданта и развиват нюанса, който придава на косата цветовия резултат. След това, повърхността на косъма става гладка, благодарение на балсам за заключване на цвета в косъма.